Cubaanse vicewereldkampioen verdwijnt tijdens trainingskamp Duitsland

De Cubaanse topatleet Pedro Pablo Pichardo is spoorloos verdwenen. De 23-jarige Cubaanse hinkstapspringer werd in 2013 en 2015 vicewereldkampioen. In 2015 hinkte, stapte en sprong hij als vierde ooit verder dan achttien meter, waarna hij regelmatig fantastische duels uitvocht met de Amerikaan Christian Taylor, waarbij afstanden neer werden gezet die jarenlang niet gehaald werden. 

Pichardo kwam eerder deze week met de Cubaanse selectie aan in het Duitse Stuttgart. Daar zou hij met wereldtoppers uit andere disciplines, zoals hordenloper Dayron Robles en polsstokhoogspringster Yarisley Silva, een trainingskamp beleggen. Het ging daarbij vooral om voorbereidingen voor het WK van komende zomer, in Londen. 

Tijdens de trainingen ging Pichardo er vrijdag echter plotseling vandoor, naar verluidt onder het toeziend oog van coach Daniel Osorio. Volgens bronnen rond het team bleek zijn kamer volledig leeggehaald en was hij zonder enig spoor achter te laten verdwenen.

Pichardo is bepaald niet de eerste Cubaanse sporter die er vandoor gaat. Orlando Ortega weigerde in 2013 terug te keren na wedstrijden in het buitenland en maakte de overstap naar Spanje. De Cubaanse autoriteiten keurden dat pas vlak voor de Olympische Spelen van vorig jaar goed, waarna Ortega op de 110 meter horden olympisch zilver veroverde voor zijn nieuwe land. 

PPP heeft al eens problemen gehad met de Cubaanse atletiekfederatie FCA. Zo werd hij in 2014 voor een half jaar geschorst omdat hij weigerde langer met de door de bond aangestelde coach Ricardo Ponce te werken. Pichardo wilde door zijn vader gecoached worden, iets wat niet goedgekeurd werd door de FCA, dat uiteindelijk Osorio toewees aan de hinkstapspringer.