Massa: "Gezond verstand werkt niet voor F1-coureurs"

Volgens Formule 1-coureur moet autosportbond FIA meer regels opstellen voor 'kleine' zaken, waar doorgaans beroep gedaan wordt op het gezond verstand. Dat laatste werkt volgens de Braziliaan namelijk niet.

Het gaat vooral om een incident vlak voor de Grand Prix van China vorige week. Sebastian Vettel reed na de opwarmronde naar zijn (tweede) startplek, maar ging ruim buiten de lijnen van zijn vak staan. Daar was het namelijk droger en dus pakte de Duitser zo een voordeel. Onder meer Massa, Fernando Alonso en Lewis Hamilton waren na afloop flink gefrustreerd over het feit dat Vettel zich niet aan de regels hield, maar toch geen straf kreeg.

Wedstrijdleider Charlie Whiting weigerde zich stevig uit te spreken en zei alleen dat er 'waarschijnlijk' een straf volgt bij een tweede soortgelijke overtreding, tot frustratie van Massa. "Waarom hebben we een regel dat je de witte lijn bij het uitrijden van de pitstraat niet mag passeren? Waarom hebben we dan ook een vak op de startgrid waar je je in op moet stellen? Daar zijn geen regels voor, maar die zouden er wel moeten zijn: als je buiten je vak staat, krijg je een straf."

Vooral het feit dat de FIA vaak om gezond verstand vraagt frustreert Massa. "Ze vragen ons bij zulke zaken om het gezond verstand te gebruiken, terwijl je verder wel overal regels voor hebt. Gezond verstand werkt bij ons echter niet, we moeten gewoon duidelijkheid hebben. Charlie wilde tijdens de rijdersbriefing ook niks veranderen en dat begrijp ik niet. Als je regels opstelt weet ik zeker dat niemand buiten het vak gaat staan."

Ook niet onbelangrijk: wat zei de man waar deze discussie vorige week mee begon, Vettel? "Helemaal niks. Het was voor het eerst dat Sebastian stil was tijdens een vergadering", verzucht Massa.