Jonge Dygert met groot machtsvertoon naar WK-goud op achtervolging

Dat de Amerikaanse wielrenster Chloe Dygert een megatalent is weet men al geruime tijd, maar op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong onderstreepte de 20-jarige dat nog maar eens.

Ze maakte eerder al deel uit van de gouden ploeg op de achtervolging, waarmee ze vorig jaar ook al de wereldtitel en olympisch zilver won. Op de individuele achtervolging liet Dygert in de kwalificaties vervolgens een grote indruk achter. Met 3:22,920 minuten op de drie kilometer bleef ze minder dan een seconde boven het wereldrecord van haar landgenote en mentor Sarah Hammer, die dat op de op grote hoogte gelegen baan van Aguascalientes in Mexico reed.

Dygert was meer dan zes seconden sneller dan de nummer twee van de kwalificaties, de Australische Ashlee Ankudinoff, en dus was op voorhand al wel duidelijk dat in de finale van een echte strijd geen sprake zou zijn. Dat bleek dan ook en het enige waar mogelijk nog wat spanning te halen viel was de vraag of Dygert het wereldrecord zou verbreken. Dat lukte niet, maar met ruim zeven seconden voorsprong op Ankudinoff pakte ze wel het goud. Haar land- en teamgenote Kelly Catlin versloeg uittredend tweevoudig wereldkampioene Rebecca Wiasak in de strijd om brons.