Eefting vijfde op WK na spannend slot omnium

Baanwielrenner Roy Eefting heeft het omnium op het wereldkampioenschap afgesloten met de vijfde plek. De 27-jarige Harderwijker reed in Hong Kong een constant omnium en kende nauwelijks uitschieters.

Eefting begon met een zevende plek op de scratch, gevolgd door een vijfde plaats in de temporace. Met een sterk optreden in de afvalrace eindigde hij daar als zesde, waardoor hij ook als zesde in het klassement naar het slotonderdeel ging: de puntenkoers.

In die puntenkoers liet Eefting zich regelmatig van voren zien en maakte hij deel uit van een groepje dat op het laatst een ronde voorsprong pakte, goed voor twintig punten. De Duitser Maximilian Beyer verloor juist een ronde op het peloton en daardoor kon Eefting opschuiven van plek zes naar vijf.

De Spanjaard Albert Torres ging als leider het slotonderdeel in, maar was daarin lang onzichtbaar. De Nieuw-Zeelander Aaron Gate nam een ronde voorsprong en ging de strijd om goud aan met Benjamin Thomas uit Frankrijk. Beiden maakten, net als Torres, deel uit van de groep waarin onder meer ook Eefting een ronde pakte in het slot.

Doordat Thomas in de laatste sprint als derde eindigde en Gate als vierde, ging het goud naar de Fransman. Gate pakte wel het zilver, terwijl Torres zich dankzij een betere eindfase toch nog kon handhaven op plek drie.