WK-zilver voor debutant Lavreysen op sprint

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale van de individuele sprint op het wereldkampioenschap in Hong Kong. De 20-jarige Nederlander, pas sinds twee jaar actief op de baan in plaats van de BMX-fiets, gaf de Brit Ryan Owens in de halve finales geen schijn van kans. 

In de eerste heat opende Owens de aanval en de Brit sloeg zowaar een gat, maar Lavreysen kwam er met een ultieme inspanning bij en knalde er gelijk overheen, waarmee hij op 1-0 kwam. In de tweede heat dook hij wederom achter de Brit aan en dit keer ging Lavreysen al als leider de laatste bocht in. Owens kon niks anders meer doen dan het hoofd buigen en zich opmaken voor de strijd om brons.

In de finale zal Lavreysen later op zaterdag rijden tegen de Rus Denis Dmitriev, die op de vorige vier WK's achtereenvolgens zilver, brons, zilver en brons won. Op de Spelen was Dmitriev vorig jaar eveneens goed voor brons. 

De eerste heat in de finale zal rond 15.30 uur Nederlandse tijd gereden worden en is live te zien op het Belgische Sporza. 

Update 15.37 uur
De eerste heat heeft een duidelijke zege opgeleverd voor Dmitriev. De Rus opende de aanval en Lavreysen kwam simpelweg tekort om die serieus te kunnen pareren. Na de puntenkoers, het afsluitende onderdeel van het omnium, wordt de tweede heat gereden.  

Update 16.26 uur
Ook in de tweede heat lukte het Lavreysen niet om de Rus te verslaan en dus is er heel knap zilver voor de jonge Nederlander. Dmitriev nam de kop, pareerde de versnelling van Lavreysen ogenschijnlijk makkelijk en reed met enorme overmacht eindelijk naar zijn eerste wereldtitel.

Het brons was voor de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell, die Owens opzij schoof.