BelgiŽ pakt eerste WK-goud ooit op koppelkoers vrouwen

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong heeft België een eerste gouden medaille veroverd. Lotte Kopecky en Jolien D'Hoore lieten zich kronen tot de allereerste wereldkampioenes ooit op de koppelkoers, een onderdeel dat tot dusverre alleen door mannen gereden werd.

De wedstrijd zelf werd helaas een beetje een aanfluiting, met name wat de kwaliteit in de breedte betreft. De ene na de andere valpartij ontregelde de boel en slechts drie koppels hadden serieus kans op de medailles: België met Kopecky en D'Hoore, Groot-Brittannië met Elinor Barker en Emily Nelson en de Australische dames Amy Cure en Alexandra Manley.

Manley ging al vroeg in de wedstrijd hard tegen de grond, maar kwam er met de nodige kleerscheuren vanaf en kon weer verder, terwijl Cure op dat moment een tussensprint won. Toch was vooral België dominant en richting het einde van de wedstrijd maakte de fitheid van D'Hoore het verschil, waar Kopeckey er langzaam door leek te zitten. 

Barker probeerde in de slotfase nog een ultieme aanval te plaatsen, maar D'Hoore bleef in haar wiel plakken en ging er in de laatste ronde zelfs nog overheen, waardoor België het goud veroverde. De Britse dames pakten zilver, Australië veroverde brons.