Baanrenner Awang pakt op spectaculaire wijze uniek goud

Baanwielrenner Azizul Awang heeft zich donderdag in Hong Kong laten kronen tot de nieuwe wereldkampioen op de keirin. De Maleisiër deed dat op spectaculaire wijze en kwam met een voor hem kenmerkende wheelie over de finish.

Dat Awang in de finale stond was al niet vanzelfsprekend. In de halve eindstrijd eindigde hij teleurstellend als vierde, waar de eerste drie om het goud mochten strijden. De Duitser Joachim Eilers werd echter gediskwalificeerd en zo kreeg Awang alsnog de kans om na brons op de Spelen van vorig jaar en de WK's van 2015 en 2016 en WK-zilver in 2010 eindelijk een mondiale titel te winnen.

In de finale was het de Duitser Marc Jurczyk die de boel op snelheid bracht, waarna Matthew Glaetzer het overnam. De Colombiaan Fabian Puerta kwam zich voorin melden en met één ronde te gaan was daar ineens Awang. De Maleisiër reed buitenom, zette met één bocht te rijden ineens nog eens de turbo aan en sloeg een onoverbrugbaar gat. Hij kwam met een wheelie over de finish, voor keirinbegrippen ver voor Puerta en de Tsjech Tomas Babek, die brons won.

Voor Maleisië is het de eerste gouden medaille ooit in het mondiale baanwielrennen. Awang zelf stond al in vele finales, maar won tot donderdag nog nooit. "Ik bleef het altijd proberen en steeds lukte het niet. Opgeven doe ik echter niet, want ooit zou mijn dag komen. Vandaag is het mijn dag, ik ben wereldkampioen!", aldus de Pocket Rocket Man na afloop.

De keirinfinale in Hong Kong (Bron: YouTube)