Aanslag Dortmund mogelijk islam-achtergrond

De onderzoekers van de aanslag op de spelersbus in Dortmund vermoeden een "islamitische achtergrond". Aanleiding is de tekst in de brief die na het incident werd gevonden.

Daarin wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. De brief van een kantje is in het Duits geschreven. De brief begint met de tekst "in naam van Allah, de genadige, de barmhartige".

Er wordt verder gewezen op de Duitse vliegtuigen die meedoen om "moslims in het kalifaat te vermoorden". Sporters en andere prominenten "in Duitsland en andere kruisvaarderslanden" staan per direct op de "dodenlijst van IS", zou verder te lezen zijn in de brief.

De veiligheidsdienst wijst er volgens Duitse media op dat een islamitische achtergrond nog niet vaststaat. De gevonden brief heeft geen symbolen van IS. De onderzoekers houden tegen alle aanwijzingen in ook rekening met voetbalfans of afpersers als dader(s).

Update 10.39 uur:
De politie onderzoekt nu ook een tweede schrijven. Het gaat om een tekst die dinsdagavond via internet is verspreid. Het zou daar gaan om extreemlinkse anti-fascisten. In het schrijven wordt verklaard dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen 'als symbool voor de politiek van de BVB'. Voetbalclub BVB Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi's en rechtse populisten.

Door de aanslag met drie explosieven raakten twee mensen gewond. De wedstrijd tussen Dortmund en AS Monaco werd uitgesteld naar woensdagavond.

Aanslag Dortmund: mogelijk 'islam-achtergrond
Aanslag Dortmund: mogelijk 'islam-achtergrond (Foto: ANP)