Azerbeidzjaanse gewichtheffers verdwijnen 'uit angst voor dopingtests'

De Azerbeidzjaanse ploeg op het Europees kampioenschap gewichtheffen is verdwenen. De zeven gewichtheffers kwam op 31 maart aan in de Kroatische stad Split, waar afgelopen week het EK gehouden werd.

Vervolgens kwamen ze in geen enkele wedstrijd opdagen en nu blijkt dat ze het hotel in Split binnen een dag alweer hebben verlaten, zonder een spoor of enige informatie achter te laten. Volgens diverse geruchten zouden de zeven op het laatste moment bang zijn geweest voor dopingcontroleurs en wilden ze zo voorkomen dat ze getest zouden worden.

Dat is zeker geen onmogelijke verklaring, gezien de situatie rond Azerbeidzjan's gewichtheffers in de laatste jaren. Zo werden enkele jaren geleden meer dan twintig EK-medailles gewonnen, maar die werden na positieve dopingtests stuk voor stuk afgenomen. Ook complete juniorenteams en diverse medaillewinnaars werden al gepakt. Door de vele tests mocht Azerbeidzjan niet meedoen aan het gewichtheffen op de Olympische Spelen van vorig jaar, net zoals Rusland.