NBA: Russell Westbrook pakt record in stijl

In de laatste week van het reguliere NBA-seizoen spelen nog een aantal zaken die beslist moeten worden. Eén daarvan is dat Russell Westbrook het record van Oscar Robertson, 41 triple doubles in één seizoen, kan verbeteren. Afgelopen nacht tegen de Denver Nuggets was de twee-na-laatste kans voor Westbrook om zich dit onbreekbaar geachte record toe te eigenen.

Voor de ploeg van Westbrook, de Oklahoma City Thunder, staat er in de laatste wedstrijden van dit seizoen verder niets meer op het spel. De ploeg is verzekerd van de zesde plaats in het westen en ook de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs is al bekend: de Houston Rockets. Wat je van een normale basketballer in deze situatie mag verwachten is dat hij met minimale inspanning probeert de tien punten, tien rebounds en tien assists te verzamelen en daarna zijn rust pakt als voorbereiding op de play-offs.

Russell Westbrook is echter geen normaal mens, ook niet in een wereld van magnifieke, meterslange multi-miljonairs. Met nog vier minuten te spelen in het vierde kwart passte Westbrook de bal naar teamgenoot Semaj Christon die wist te scoren. Het was de tiende assist van Westbrook in de wedstrijd en de 42e triple double van het seioen was daarmee een feit. De Thunder stond nog altijd 101-91 achter in een voor hen onbelangrijke wedstrijd. Denver moest de wedstrijd wel winnen om de hoop op de laatste play-off plaats in het westen in leven te houden.

Nou had Westbrook op dit moment een publiekswissel kunnen kijgen. Ook het Denverpubliek zou bij de wissel “MVP. MVP” naar hem hebben geroepen, zoals tegenwoordig in veel basketbalarena’s gebeurt. Maar Russell Westbrook is Russell Westbrook. Hij stond op een basketbalveld en er stond een tegenstander op het veld, dus die tegenstander moest eraan. Het liefst door het nog kloppende hart van de opponent uit zijn borstkas te rukken en die op de middellijn voor de ogen van het geshockeerde thuispubliek rauw op te eten. Dat was dus precies wat Westbrook deed. Metaforisch gezien dan.

In de laatste honderdvijftig seconden van de wedstrijd scoorde Westbrook dertien punten, tegen twee van de Denver Nuggets als geheel. In de laatste seconde van de wedstrijd besliste hij de wedstrijd op deze manier, waardoor de Nuggets definitief niet naar de play-offs gaan:

Wat kan je als tegenstander in vredesnaam doen? Westbrook beslist de wedstrijd. Bron: YouTube

In deze voor Oklahoma City onbelangrijke wedstrijd eindigde Westbrook met 50 punten, 16 rebounds en 10 assists.

Een andere opvallende prestatie werd geleverd door de Cleveland Cavaliers. Of liever, hun tegenstander de Atlanta Hawks. In Atlanta bouwde de regerend kampioen gestaag aan een ruime voorsprong. Na drie kwarten was de stand 67-93. De laatste twaalf minuten moesten in principe  een formaliteit zijn.

Cleveland implodeerde echter volledig in de rest van de wedstrijd. Atlanta maakte de achterstand in een rap tempo ongedaan. In de laatste tien seconden van de reguliere speeltijd maakte Paul Millsap voor Atlanta drie vrije worpen, Kyrie Irving leed balverlies en wederom Millsap zette in de zoemer de stand op 111-111.

In de verlenging liep LeBron James tegen zijn zesde persoonlijke fout aan, waarna hij het veld moest verlaten. Atlanta wist hierna de wedstrijd te beslissen: 126-125. Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de NBA dat een ploeg terug wist te komen van een achterstand van 26 punten na drie kwarten.

De race om de eerste plaats in het oosten is hierdoor nog steeds niet beslist. Cleveland staat exact gelijk met de Boston Celtics, maar bij een gelijke stand zal het thuisvoordeel naar Cleveland gaan, dat van de vier onderlinge wedstrijden er drie wist te winnen.

Zaterdag schreven wij over de Los Angeles Lakers, die er alle belang bij hebben om achter Phoenix te eindigen op de ranglijst. De spelers van de Lakers peinzen er niet over om te verliezen. Tegen de Minnesota Timberwolves schoot d’Angelo Russell in de zoemer naar de overwinning: 110-109. Russell kreeg in de ochtend te horen dat zijn grootmoeder was overleden. Na de score rende hij het publiek in om zijn familie een emotionele omhelzing te geven.

Uitslagen

New York Knicks – Toronto Raptors 97-110
Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 126-125 (OT)

11. Dallas Mavericks 32-48
  12. Minnesota Timberwolves 31-49
  13. Sacramento Kings 31-49
  14. Los Angeles Lakers 25-55
  15. Phoenix Suns 24-57