Viñales wint spectaculaire MotoGP-race Argentinië, Marquez crasht

Maverick Viñales heeft op het circuit van Termas de Rio Hondo de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard zegevierde ook al in de Grand Prix van Qatar en staat in zijn eerste jaar bij Yamaha dus op twee zeges uit twee races.

De beste start was voor de man van poleposition: Marc Marquez. De Spanjaard kreeg Cal Crutchlow achter zich, terwijl Karel Abraham vanaf zijn verrassende tweede plek naast Crutchlow ook al snel Viñales en Valentino Rossi voorbij zag komen. Abraham viel al snel terug, waardoor Rossi Danilo Petrucci en Dani Pedrosa achter zich aan kreeg. Op plek zeven volgde Jonas Folger, die vanaf plek elf vertrok en een daverende start kende, net als teamgenoot Johann Zarco op plek negen. Voor Jorge Lorenzo was de race al heel snel voorbij. De Ducati-coureur ging onderuit en kon inpakken.

Marquez was oppermachtig en sloeg al snel een fors gat, maar na een handvol ronden ging hij zijn jongere broertje Alex achterna: waar Alex in de Moto2 kort voor de finish vanaf plek twee crashte, ging Marc vanaf de leiding onderuit, waarmee de race ten einde was voor de wereldkampioen. Viñales kwam ondertussen voorbij Crutchlow naar plek twee en pakte dus de leidende positie na de val van Marquez, terwijl teamgenoot Rossi plek drie in beslag nam.

Voor Andrea Iannone was de kans op een goed resultaat ook al snel verkeken, want de Italiaan bleek bij de start zijn Suzuki te snel de sporen te hebben gegeven en kreeg een drive through penalty. Viñales reed zich wat los van Crutchlow en Rossi, maar vooral daarachter werd hard gevochten. Pedrosa moest alle zeilen bijzetten om Petrucci te pakken voor plek vier, terwijl rookie Zarco grote indruk bleef maken en zijn zesde plek met hand en tand verdedigde tegen Alvaro Bautista. 

Dat laatste lukte, maar Zarco liet het er niet bij. De Fransman, die in Qatar bij zijn MotoGP-debuut vanaf de leiding onderuit ging, viel Pedrosa zelfs aan en ging de Spanjaard op prachtige wijze voorbij. Ook Petrucci moest er al snel aan geloven en dus lag Zarco met ruim de helft van de race nog te gaan op plek vier. Pedrosa sloeg niet veel later weer terug, maar hield dat niet lang vol: net als teamgenoot Marquez schoof hij onderuit.

In het gevecht om de vierde plek reden Andrea Dovizioso en Aleix Espargaro achter Zarco en Bautista op het moment dat Dovizioso een foutje maakte en wat wijd ging. Espargaro schoof vervolgens onderuit en kegelde ook Dovi omver, waarna de Spanjaard zich gelijk uitgebreid kwam verontschuldigen bij de Italiaan. 

Zes ronden voor het einde kon Rossi dan eindelijk uit de schaduw van Crutchlow treden. Hij pakte de Brit en nam plek twee over, nog wel ruim achter teamgenoot Viñales. Dat gat zou ook niet meer gedicht worden en dus zegevierde de Spanjaard, voor Rossi, die daarmee in zijn 350e grand prix weer naar het podium reed. Crutchlow completeerde het podium, terwijl Bautista dolgelukkig was met plek vier. Ook Zarco en Folger zullen blij zijn met de vijfde en zesde plaats, terwijl Petrucci en Scott Redding eveneens reden tot juichen hadden.