IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte. Door de explosies in Alexandrië en Tanta kwamen zondag zeker 40 mensen om het leven. Ten minste 120 personen raakten gewond.

IS claimde de verantwoordelijkheid via persbureau Amaq, dat is gelieerd aan de terreurorganisatie. "Een groep die onderdeel uitmaakt van Islamitische Staat heeft de aanvallen uitgevoerd op kerken in Tanta en Alexandrië", meldde Amaq.

De eerste aanslag vond zondagochtend plaats tijdens een drukbezochte mis in Tanta, een stad in de Nijldelta. Een getuige sprak over een enorme explosie in de kerk, waar volgens de autoriteiten zeker 25 mensen omkwamen. "Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig."

Tweede ontploffing
Bij een tweede ontploffing buiten een kerk in Alexandrië kwamen enkele uren later elf mensen om het leven, onder wie drie agenten. Zeker 35 personen raakten gewond. Die aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordterrorist. De koptische paus Tawadros was op dat moment aanwezig in het gebedshuis, maar bleef ongedeerd.

Buiten de kerk in Tanta verzamelden zich na de explosie duizenden mensen. Sommige omstanders droegen zwarte kleding en huilden. Een christelijke vrouw omschreef hoe de vloer van het gebedshuis lag bezaaid met ledematen en bloed. Een andere vrouw stelde dat geen veiligheidsmaatregelen waren genomen om een dergelijke aanslag te voorkomen.

Beschermen
Het Egyptisch leger moet in heel het land openbare gebouwen beschermen. Dit heeft president Abdel Fattah al-Sisi zondag besloten na twee bomaanslagen op christenen in het noorden van Egypte.

De extra bescherming zal naar verwachting weinig in het straatbeeld veranderen. Militairen zijn alom aanwezig in het land dat sinds 1952 vrijwel onafgebroken door generaals wordt geregeerd. Generaal al-Sisi greep begin juli 2013 de macht.

Veel christenen zien in al-Sisi een schild tegen het soennitische extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten
IS claimt achter aanslagen Egypte te zitten (Foto: ANP)