Van Avermaet wint Parijs-Roubaix, Langeveld derde

De 115e Parijs-Roubaix is de hele dag te volgen via dit liveblog. De start is om 11.10 en de wedstrijd is vanaf het begin te volgen op Eurosport en op Sporza. De NOS begint om 13.30 met uitzenden.

Greg van Avermaet wint zijn eerste monument. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Greg van Avermaet wint zijn eerste monument. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

257 KM: Stybar maakte van de verwarring in het slot gebruik om van ver aan te gaan. an Avermaet leek ingesloten, maar hij won nog makkelijk de sprint voor Stybar. Langeveld werd derde voor Stuyven en Moscon. Voor Van Avermaet is dit zijn eerste monument.

256 KM: Stuyven en Moscon komen er nog bij in de laatste 500 meter, nadat het vooraan helemaal stil viel.

253 KM: Een aanval van Stybar wordt door Van Avermaet meteen in de kiem gesmoord. Langeveld moet even een gaatje laten, maar de Nederlander komt terug omdat de andere twee de benen stil houden.

250 KM: Op de voorlaatste strook blijven de drie bij elkaar. Het drietal heeft nog steeds een voorsprong van veertig seconden op Stuyven en Moscon en meer dan een minuut op de groep van Boonen.

247 KM: Het trio Van Avermaet, Stybar en Langeveld hebben een voorsprong van vijftig seconden op de achtervolgers met nog tien kilometer te gaan. De winnaar lijkt vooraan te zitten.

240 KM: Op Carrefour de l'Arbre plaatst Van Avermaet zijn aanval, Stybar en Langeveld kunnen als enige volgen. In de achtervolging bepaalt Boonen het tempo en komt wat dichter bij de koplopers. Sagan verliest terrein en zit op 53 seconden van de koplopers.

239 KM: Op Camphin-en-Pévèle is het over voor Oss. Langeveld bepaalt nu het tempo, waardoor Roelandts er af moet. De rest van de groep kan volgen.

238 KM: Oss doet al het werk in de kopgroep voor zijn kopman Van Avermaet. 

237 KM: Oss is ingelopen door de eerste achtervolgers. De Leiders hebben nog een halve minuut voorsprong op de groep Boonen/Sagan met nog twintig kilometer te gaan.

230 KM: Met nog 27 kilometer te gaan heeft Oss een voorsprong van dertig seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. De groep van Boonen en Sagan volgt op één minuut van Oss.

227 KM: Sagan wordt opnieuw teruggeslagen door pech. De wereldkampioen lag voorop, maar moet nu weer achtervolgen. Het trio Stybar-Langeveld-Roelandts (waaruit Sagan dus wegviel) krijgt het gezelschap Van Avermaet-Stuyven-Moscon. Van Boonen geen spoor.

223 KM: Stybar gaat in de tegenaanval op Roelandts en Langeveld, die even daarvoor waren wegsprongen. Sagan gaat in de tegen reactie en komt bij het groepje Stybar aansluiten. Achter Sagan valt de groep stil.

220 KM: Oss gaat weer in de aanval. De renner van BMC heeft een voorsprong van twintig seconden. 

217 KM: Op veertig kilometer van de streep komt het elitegroepje aansluiten bij de koplopers. Het groepje bestaat uit vijftien renners.

210 KM: Op Mons-en-Pévèle trekt Sagan door. Stybar kan volgen en later komen ook Degenkolb, Van Avermaet en Boonen. In het elitegroepje zitten ook Langeveld en Van Baarle.  Moscon, Claeys en Roelandts komen vooraan aansluiten bij Oss en Stuyven.

205 KM: Tony Martin heeft het tempo bepaald op de strook van Auchy. Degenkolb volgt makkelijk samen met Sagan, Van Avermaet en Boonen.

200 KM: Net zoals op de stroken veertien en vijftien trekt Boonen weer door op strook dertien, maar op het asfalt laat de Belg het tempo weer zakken. Het duo heeft nog een voorsprong van twintig seconde.

189 KM: Met nog vijftien kasseisroken te gaan plaatst Boonen zijn eerste versnelling. Sagan, Degenkolb en Van Avermaet konden volgen. Het valt wat stil in de achtervolging, waardoor de groep weer wat groter is. Stuyven en Oss hebben een voorsprong van een halve minuut op dde achtervolgers.

182 KM: Op strook zestien rijd Sagan lek. Bodnar wacht hem op. Boonen doet het meeste werk in de achtervolging en ze komen bij Sagan en Bodnar. Stuyven en Oss hebben nu een kleine voorsprong op de groep Boonen.

180 KM: Peter Sagan trekt door. De wereldkampioen krijgt ploeggenoot Bodnar, Oss en Stuyven. In de achtervolging is een grote groep bij elkaar.

179 KM: Jasper Stuyven plaatst een versnelling op kasseistrook met Degenkolb, Sagan en Naesen in zijn buurt. Tom Boonen moet in de achtervolging.

170 KM: Van Avermaet is weer aangesloten bij het peloton, net zoals Kristoff. Ook Lars Boom zat in die groep. De Nederlander had ook pech met een lekke band.

168 KM: Ook Kristoff heeft te maken gehad met pech voor het Bos van Wallers.

166 KM: Veel gebeurd er niet in het Bos van Wallers. De kopgroep heeft nog steeds een kleine voorsprong van twintig seconden op het peloton. Delage heeft wel de twee Belgen moeten laten gaan.

163 KM: Het peloton begint aan het Bos van Wallers eerste 5-sterrenstroot. Van Avermaet heeft een halve minuut achterstand op het peloton.

156 KM: Op de strook van Haveluy heeft Greg van Avermaet pech. De Belg kan een achtervolging beginnen. Voorin versnelt Tom Boonen op de strook net voor het Bos van Wallers

155 KM: Abandon Niki Terpstra. Hij kan definitief niet verder na zijn harde val. 

150 KM: Nog tien kilometer tot het Bos van Wallers. De drie koplopers hebben een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. 

139 KM: Zware val voor Terpstra, die bijna was aangesloten na een achtervolging. Het lijkt einde wedstrijd voor de Nederlander. Ook Durbridge ligt erbij.

132 KM: Stijn Vandenbergh is in de tegenaanval gegaan en is bij Delage en Wallays gekomen. De drie hebben een voorsprong van 20 seconden op het peloton.

130 KM: Niki Terpstra is op achterstand geraakt. De winnaar van 2014 zit in een derde groepje samen met Durbridge.

125 KM: De vier groepen zijn weer bij elkaar gekomen. Delage en Wallays hebben nog steeds een kleine voorsprong op het peloton.

119 KM: Na de eerste serie kasseistroken is het peloton in vier stukken gebroken. In het laatste groepje zit Luke Rowe.

112 KM: Naesen komt weer aansluiten bij het peloton, maar op de volgende kasseistrook krijgt de Belg te maken met een lekke band. Ook Durbridge heeft weer pech, net zoals Naesen heeft hij een lekke band.

106 KM: Op de tweede kasseistrook is er een zware valpartij voorin in het peloton met onder meer Oliver Naesen en Dylan Groenewegen daarbij betrokken. Martinez moet vooraan de rol lossen. 

97 KM: Ze zijn bij de eerste kasseistrook. Ondertussen is er weer een drietal ontsnapt: Mickaël Delage (FDJ), Jelle Wallays (Lotto-Soudal) en Yannick Martinez (Delko). De drie hebben een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. Durbridge is weer teruggekeerd in het peloton.

85 KM: Pech voor Luke Durbridge. De Australiër komt nog voor de eerste kasseistrook ten val.

73 KM: De vijf vroege vluchters zijn ook weer ingerekend door het peloton.

71 KM: Nog 25 kilomter te koersen voor de eerste strook. Daarna volgen de stroken zich snel op.

56 KM: Vijf renners hebben een kleine voorsprong op het peloton: Michael Morkov and Mads Wurtz Schmidt(Katusha), Hugo Hofstetter (Cofidis), Maxime Daniel (Fortuneo) en Benjamin Giraud (Delko Marseille). 

53 KM: Na één uur koersen heeft het peloton 50.9 kilometer afgelegd.

28 KM: Het tiental kreeg werd door het werk van Quick-Step Floors teruggehaalt. Nu een nieuwe poging van Cyril Lemoine en Jasha Sütterlin. De twee komen ook niet weg

15 KM: Een groepje van tien renners heeft zich losgemaakt met Coen Vermeltfoort als enige Nederlander daarbij. Het groepje krijgt nog niet veel ruimte van het peloton

Ze zijn vertrokken. De renners moeten 257 kilometer. afleggen Na 97 kilometer komen pas de eerste kasseistroken eraan.

Voor zijn allerlaatste wedstrijd heeft Tom Boonen zijn strijdkreet op zijn fiets gekleefd. "Soms heb je geen plan nodig, maar gewoon veel lef", luidt zijn motto.

Het is prachtig weer in Noord-Frankrijk, meldt de organisatie.