Snookerlegende White verliest tourkaart na verlies in kwalificaties WK

Snookerlegende Jimmy White zal na een carrière van 37 jaar niet meer automatisch plaats kunnen nemen aan de toernooien op de snookerkalender. De 54-jarige Engelsman verloor zijn tourkaart doordat hij in de eerste ronde van de WK kwalificaties verloor van Jack Lisowski met 10-7. 

White belandde door deze nederlaag uit de top 64 van de Order of Merit en verloor daarmee zijn plek op de main tour. De zesvoudig verliezend WK-finalist (1984, 1990, 1991, 1992, 1993 en 1994) zal in mei zich via de Qualifying School opnieuw een tourkaart moeten verdienen. Nadat hij beroemd is door zijn vele tweede plaatsen op het WK wist hij ook tien keer een rankingtoernooi te winnen. Zo won hij de UK Championship in 1992. 

Zijn laatste succes dateerde uit 2010, toen hij bij de oudjes de wereldtitel pakte. Tijdens de Shanghai Masters haalde hij nog éénmaal de kwartfinales. Dit was zijn eerste kwartfinale in jaren. Meesttal kwam hij de kwalificaties niet uit of verloor hij in de eerste ronden van een toernooi.  

Er waren nog enkele verrassende uitslagen in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Ricky Walden is direct uitgeschakeld. De nummer twintig van de wereld verloor verrassend met 10-7 van landgenoot Hammad Miah. Ook Robert Milkins kwam de eerste ronde niet door. De als 31e geplaatste Engelsman verloor met 10-6 van de amateurspeler Alexander Ursenbacher uit Zwitserland.11

Het WK snooker start op 15 april en de finale is op 1 mei. De beste zestien spelers van de wereld zijn al zeker van een plek in het hoofdtoernooi. De overige zestien volgen uit het kwalificatietoernooi. Het kwalificatietoernooi duurt tot en met 12 april. 

Jimmy White na 37 jaar niet meer actief op het hoogste niveau. (PRO SHOTS/Action Images)
Jimmy White na 37 jaar niet meer actief op het hoogste niveau. (PRO SHOTS/Action Images)