Russische atletiekcoaches levenslang geschorst, atlete komt goed weg

Het Internationaal Sporttribunaal CAS heeft bevestigd dat twee Russische atletiekcoaches voor het leven zijn geschorst. Alexey Melnikov en Vladimir Kazarin, beiden drijvende krachten achter het Russische staatsdopingsysteem, werden eerder door wereldatletiekbond IAAF al voor het leven geschorst en CAS liet die schorsing staan.

Atlete Ekaterina Zavyalova (beter bekend als Poistogova) komt er genadig van af. Wereldantidopingagentschap WADA raadde een levenslange schorsing aan voor de winnares van olympisch brons (800 meter) in Londen, maar CAS besloot het bij twee jaar te houden. Poistogova leverde geen positieve test af, maar werd veroordeeld op basis van de undercoverbeelden die de Duitse journalist Hajo Seppelt maakte. De atlete praatte daarin uitgebreid over haar dopinggebruik en dat in de Russische atletiekwereld, wat volgens CAS telt als één dopingovertreding.

Het olympisch brons mag Zavyalova houden, want al haar resultaten worden pas vanaf 21 oktober 2014 geschrapt. Ze hoeft zo alleen het zilver van het EK indoor 2015 in te leveren. Snelwandelaar Stanislav Emelyanov is voor acht jaar geschorst en mag in 2025 weer in actie komen. Voor hem is het de tweede dopingschorsing.