Dubbelslag Valverde in Baskenland

Alejandro Valverde heeft in de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Movistar won de sprint van een kleine favorietengroep. Romain Bardet werd tweede voor Rigoberto Uran. Valverde neemt ook de leiderstrui over van David de la Cruz.

Een groep van achttien renners kozen in het begin van de etappe de aanval. Laurens ten Dam was als enige Nederlander mee in de vroege vlucht. De kopgroep kreeg nooit de ruimte van het peloton, waar Orica-Scott het tempo aangaf. Op iets meer dan vijftig kilometer werden de vroege vluchters dan ook ingerekend door het peloton.

De Australische ploeg legde er een hoog tempo op in dienst van Simon Yates. Op de voorlaatste beklimming ging Tosh van de Sande nog in de aanval, maar de Belg van Lotto Soudal kreeg geen ruimte van het peloton.

Met een omvangrijke groep met alle favorieten denderde het peloton richting de voet van de Alto de Arrate, de steile slotklim van 5,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2%.

Michael Woods was de eerste die in de aanval ging op de slotklim, maar Valverde volgde direct met Alberto Contador en Sergio Henao in zijn wiel. Doordat het stilviel, sprong Woods weer weg en even later kwam Louis Meintjes aansluiten bij Woods. Op de top van de slotklim kwamen Valverde, Bardet, Uran, Alberto Contador en Samuel Sanchez aansluiten bij Woods en Meintjes.

In de laatste twee kilometer koos Samuel Sanchez voor de aanval, maar de renner van BMC kwam hard ten val in de laatste kilometer. De achtervolgers konden de Spanjaard ontwijken, waarna Valverde makkelijk de sprint won voor Bardet en Uran.

Morgen eindigt de Ronde van het Baskenland met een individuele tijdrit van 27,7 kilometer in en rond Eibar.