Oezbeekse worstellegende moet olympisch goud inleveren

Het Internationaal Olympisch Comité heeft weer eens drie namen bekendgemaakt van sporters die uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2008 of 2012 geschrapt worden. Alle drie werden bij de hertesten van stalen uit die jaren alsnog betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Zonder twijfel de grootste naam is die van Artur Taymazov uit Oezbekistan. Hij is een ware legende in het worstelen in vrije stijl, waar hij bij de superzwaargewichten olympisch goud won in 2004, 2008 en 2012, nadat er in 2000 al zilver was. Taymazov is vooral daardoor de grootste sportheld die Oezbekistan ooit gehad heeft, maar één gouden medaille moet hij inleveren: die van 2008. In zijn urine werden de anabole steroïden Turinabol en stanozolol gevonden, de stoffen waarop veruit de meeste atleten betrapt worden.

We blijven bij het worstelen, maar nu bij de lichtgewichten. Vasyl Fedoryshyn uit Oekraïne won in 2008 zilver in de klasse tot 60 kilogram, maar ook hij zat aan de Turinabol en dus moet hij die medaille inleveren.

De derde atlete komt evenmin uit een verrassende sport of een verrassend land: de Russische gewichthefster Svetlana Tzarukaeva won zilver in de klasse tot 63 kilogram. Dat werd goud na de dopingdiskwalificatie van Maiya Maneza uit Kazakhstan, maar nu lijkt het goud over te gaan naar Christine Girard uit Canada, oorspronkelijk goed voor brons.