'Katten vinden mensen (best wel) leuk'

Vooral hondenbezitters lijken de huiskat te zien als een chagrijnige, in zichzelf gekeerde sluipmoordenaar met borderline-trekjes. De wispelturige huisgenoot van velen lijkt voornamelijk geïnteresseerd te zijn in slapen en vindt de mens voornamelijk het meest geweldige creatuur op aarde wanneer de kast waarin het kattenvoer gestald staat, opengaat. Toch lijkt het erop dat we dankzij een onderzoek van de Oregon State University dit beeld moeten bijstellen. Katten schijnen het gezelschap van de mens meer te waarderen dan dat we tot nu toe aannamen.

Zoals de -alweer twee jaar geleden- overleden schrijver Terry Pratchett ooit al aangaf: 'In de oudheid werden katten als goden aanbeden. Ze zijn dit echter nooit vergeten'. Een quote waar heel wat waarheid in lijkt te zitten als je oppervlakkig naar het gedrag van de huiskat kijkt. Het dier lijkt zichzelf als het centrum van het bekende universum te beschouwen en wanneer het genetisch enigszins mogelijk zou zijn, dan zou de pluizige slachter de hele dag een middelvinger opsteken naar eenieder die het waagt hem of haar enthousiast te begroeten.

Mensen die wat verder kijken, kattenliefhebber zijn (en dus wat intelligenter zijn), weten echter wel beter. In de Amerikaanse staat Oregon -waar ook prima bier vandaan komt- heeft men dit onderzocht. Wat blijkt? De vierpotige slaapkoppen verkiezen in veel gevallen de aanwezigheid van de mens, boven een zoveelste maaltijd.

Voor het onderzoek werden zo'n 50 exemplaren geselecteerd. Voor een paar uurtjes werden de arme dieren onthouden van menselijk contract, lekkere geurtjes, speelgoed en voedsel. Na deze marteling kregen de dieren de kans om 1 van deze 4 stimuli te kiezen. Wat bleek? Niet eten of het uit elkaar trekken van de speelgoedmuis, maar het sociale contact met een onhandige en overgewaardeerde primaat –de mens- kreeg de voorkeur.

De betrokken heren en dames wetenschappers schreven hierover: 'Terwijl het beeld bestaat dat het sociale leven van een kat nogal helt richting onafhankelijkheid en onverschilligheid, hebben wij ontdekt dat 50 procent van de proef... eh, konijnen sociale interactie verkiest boven zijn/haar favoriete andere stimuli, zoals we die eerder hadden getest'.

Kortom; katten waarderen hun personeel niet alleen vanwege hun vermogen om kattenvoer aan te schaffen, ze kunnen het gezelschap van mensen ook gewoon erg waarderen. Het bestaan van de mens lijkt dus enige nut te hebben.

Het hele onderzoek is hier te vinden.