'Marathon onder de twee uur is geen gekkenwerk'

Atleet Eliud Kipchoge zal in mei op het circuit van Monza gaan proberen de marathon in minder dan twee uur af te leggen. Het moet de apotheose worden van Nike's Breaking2-project: ideale omstandigheden creëeren om zo de marathon in minder dan twee uur af te leggen, iets wat nog nooit iemand hardlopend is gelukt.

De Keniaan Kipchoge, regerend olympisch marathonkampioen, wordt tijdens de recordpoging vergezeld door de Ethiopiër Lelisa Desisa en de Eritreeër Zersenay Tadesse, specialist op de halve marathon. Het huidige wereldrecord staat op 2:02.57 uur en dus moet er een serieuze hap van afgehaald worden door het trio - of in elk geval één van hen.

"Het is zeker geen gekkenwerk", verzekert Kipchoge ons. "Ik begrijp dat mensen er sceptisch over zijn, maar ik zit bij de mensen die denken in mogelijkheden. Omdat het mogelijk is ga ik het proberen. Het gaat niet alleen om hardlopen, maar om het verleggen van grenzen. Als het me lukt om onder de twee uur te duiken bewijs ik dat er geen grenzen bestaan voor de mens", aldus Kipchoge. 

Nike is al twee jaar lang met zo'n twintig wetenschappers bezig om de race voor te bereiden. Ooit dacht men dat de mens pas in 2075 onder de twee uur zou kunnen duiken op de marathon, maar wat het Amerikaanse sportkledingbedrijf betreft kan het een stuk eerder.