Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify

Gebruikers van de gratis versie van streamingdienst Spotify moeten vanaf deze week wachten tot zij bepaalde nieuwe releases kunnen beluisteren. Premium-abonnees krijgen nieuwe muziek eerder te horen. Dat heeft het Zweedse bedrijf afgesproken met Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld.

"Artiesten van Universal kunnen er voor kiezen om hun nieuwe album voor twee weken alleen voor premium-gebruikers beschikbaar te stellen. Abonneehouders krijgen daarmee de kans als eerste hun nieuwe werk te beluisteren", zegt Spotify-baas Daniel Ek. De officiële singles blijven volgens EK nog wel beschikbaar voor alle gebruikers

De afspraak hing al langere tijd in de lucht. Spotify is volgens The Verge ook in gesprek met twee andere grote platenlabels, Warner Music Group en Sony Music Group, over een soortgelijke afspraak.

Zowel Spotify als Universal hopen beter te worden van de deal. De streamingdienst kan mogelijkerwijs rekenen op meer abonnees, terwijl Universal meer kan verdienen van streams van betalende gebruikers.

Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify
Nieuwe Universal-albums exclusief op Spotify (Foto: BuzzT)