Oplettende TV-kijker kost golfster eindzege in major

De Amerikaanse golfster Lexi Thompson heeft de ANA Inspiration, de eerste major van het golfseizoen bij de vrouwen, niet gewonnen. Met name de manier waarop is opvallend, want de 22-jarige Amerikaanse was hard op weg naar de titel op de slotdag van het toernooi.

Tijdens de finaledag kreeg de organisatie echter een mailtje van een oplettende TV-kijker. Daarin stond dat Thompson een dag eerder een bal zo'n twee à drie centimeter naast de juiste plek gelegd had. Nadat de jury de videobeelden goed bekeken had bleek dat inderdaad het geval te zijn: Thompson had een muntje op de plek van de bal neergelegd om deze even 'goed' te leggen, zoals wel vaker gebeurt, en vervolgens legde ze de bal een heel klein stukje naast de plek van het muntje neer. 

Thompson legt de bal net op een ander plekje neer (Bron: YouTube)

Op de dertiende hole van de slotdag kreeg Thompson vervolgens bezoek van de voorzitster van de jury van golfbond LPGA, Sue Witters. Zij had slecht nieuws voor de golfster: na bestudering van de beelden kreeg Thompson twee slagen straf voor het verkeerd neerleggen van de bal en twee slagen straf voor het, daardoor, inleveren van een verkeerde scorekaart. Haar leiding van drie slagen werd zo tenietgedaan, maar ondanks de tranen - "Is dit een grap?! Dit is belachelijk!" - vocht ze zich nog op dezelfde hole terug met een birdie.

Thompson wist haar hoofd zeer koel te houden en sleepte nog een play-off uit het vuur, maar de Zuid-Koreaanse Ryu So-yeon was daarin nipt de sterkste. "Het is natuurlijk ontzettend balen dat dit is gebeurd. Het was absoluut niet mijn bedoeling om vals te spelen, ik had het gewoon niet door en ik zou mijn leiding nooit op zo'n manier op het spel zetten. Het was wel geweldig dat de fans achter mij stonden in de rest van de wedstrijd", verklaarde de golfster. 

"Ik kan de hele situatie nog niet geloven", vertelde winnares Ryu na afloop. "Ik keek niet eens naar het scoreboard en had het helemaal niet door. Lexi speelde ontzettend goed en dat zoiets zou gebeuren had ik niet verwacht. Het is een ongelukkige situatie op deze manier", aldus de Zuid-Koreaanse. "Het voelt wel een beetje raar om zo te winnen, het was een beetje een rare sfeer, maar ik ben wel blij met de zege." 

Juryvoorzitster Witters had een dergelijk voorval ook niet verwacht, maar stond wel achter de beslissing. "Ik kan simpelweg niet gaan slapen wetende dat ik een overtreding van de regels door de vingers heb gezien. Dat neemt niet weg dat ik er bijna misselijk van werd toen ik dit aan Thompson moest gaan vertellen, maar het is en blijft een regel", verklaarde ze.

Overigens heeft Thompson toch een beetje geluk: vorig jaar werd de straf voor haar overtreding gewijzigd van diskwalificatie naar een aantal slagen.