Noord-Korea welkom op Olympische Spelen in Zuid-Korea

Noord-Korea mag volgend jaar gewoon meedoen aan de Olympische Spelen. Dat klinkt logisch, maar de Winterspelen worden gehouden in Pyeongchang in het Zuiden. De twee buren kunnen de laatste tijd weer eens niet goed met elkaar overweg op politiek gebied, maar zoals wel vaker het geval is blijkt sport in elk geval enigszins te verbroederen.

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering hoeft de olympische delegatie uit het Noorden zich geen zorgen te maken over het krijgen van toestemming om het Zuiden te betreden. "Er zijn geen sancties van kracht die ervoor zorgen dat Noord-Koreaanse atleten niet mee mogen doen aan evenementen in Zuid-Korea." 

De Noord-Koreaanse ijshockeydames zijn op dit moment zelfs in Zuid-Korea voor de tweede divisie van het WK. Donderdag staan de buurlanden daar tegenover elkaar in Gangneun, waar volgend jaar olympisch ijshockey gespeeld wordt. Het vrouwenvoetbalteam uit het Zuiden reist deze week naar het Noorden voor een kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup. In 2014 waren de Noord-Koreanen ook al welkom op de Aziatische Spelen in Incheon, waar publiek uit het Zuiden en het Noorden geregeld om de beurt 'Wij zijn..' en '..één!' scandeerde. 

Noord-Korea is uiteraard van plan om volgend jaar mee te doen aan de Spelen. Het land van Glorieuze Leider Kim Jong-un zal de zuiderbuur niet te ernstig willen vernederen en zal het vermoedelijk met een kleine ploeg doen, waarschijnlijk alleen actief in het shorttrack en met wat geluk in het alpineskiën.