Pechtold en Koolmees hand in hand naar formatie

D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees zijn maandagochtend hand in hand naar het jongste overleg over de vorming van een kabinet gekomen. Zij deden mee aan de solidariteitsactie voor twee homo's die afgelopen weekeinde in Arnhem werden mishandeld omdat zij hand in hand over straat liepen.

"We denken dat het heel normaal is in Nederland om gewoon te kunnen uiten wie je bent. Maar dat is het kennelijk nog steeds niet", stelde Pechtold vast. De twee D66'ers vinden "het belangrijk dat we deze week laten zien dat het wel normaal is" en besloten daarom mee te doen met de actie #allemannenhandinhand die door presentatrice Barbara Barend op touw is gezet.

Belangenvereniging COC, die in een brief aan informateur Edith Schippers vroeg de aanpak van geweld tegen homo's topprioriteit te maken, heeft volgens Pechtold "absoluut" gelijk. Volgens zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver en VVD-leider Mark Rutte moet de bestrijding van dit wangedrag altijd alle aandacht krijgen, ongeacht of er nu een formatie gaande is. "Dit moet sowieso topprioriteit zijn. Verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei Rutte.

Klaver noemde het "te belachelijk voor woorden" dat er "nog steeds mensen zijn die denken dat je iemand moet aanvallen" om van wie hij of zij houdt. "Dat is bizar, dat is gewoon niet normaal en dat past niet in Nederland. Ze moeten zich gedragen."

Planbureau's
Naast het (bijna) dagelijkse overleg met de acht onderhandelaars ontvangt informateur Edith Schippers ook  enkele experts van planbureau's: Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseren de informateur op belangrijke thema's.

Het SCP doet onderzoek naar bijvoorbeeld de veranderende arbeidsmarkt, de kloof tussen bestuur en burger en de integratie van nieuwkomers. Aangezien klimaat en milieu belangrijke thema's lijken te worden bij deze formatie, komt ook het PBL in beeld.

D66-kopstukken hand in hand naar formatie
D66-kopstukken hand in hand naar formatie (Foto: ANP)