'Positieve dopingtests Jamaicaanse sprinters in doofpot gestopt'

Het Internationaal Olympisch Comité zou geholpen hebben om positieve dopingtests van Jamaicaanse sprinters in de doofpot te stoppen. Dat beweert het Duitse ARD na eigen onderzoek onder leiding van journalist Hajo Seppelt, die het Russisch staatsdopingprogramma onder de aandacht bracht. 

Het gaat om urinestalen van mannelijke Jamaicaanse sprinters op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, waar Usain Bolt met drie keer goud de wereld veroverde. In de stalen zijn bij hertesten vorig jaar kleine hoeveelheden clenbuterol gevonden, het middel waar onder meer Alberto Contador ooit eens problemen mee had. 

Seppelt meldt dat wereldantidopingautoriteit WADA en het IOC samen besloten hebben om de positieve tests niet naar buiten te brengen, iets wat door WADA zelf bevestigd werd. De reden lijkt echter duidelijk: clenbuterol komt nog wel eens voor in vlees, vooral in bijvoorbeeld Mexico (wat Contador een probleem opleverde) of China, waar de Spelen gehouden werden. De medisch directeur van het IOC zou aangegeven hebben dat het melden van dergelijke positieve tests niet noodzakelijk was. 

Zoals Olivier Niggle, algemeen directeur van WADA, uitlegt: "We zijn ervan op de hoogte dat in de stalen van een aantal atleten een minieme hoeveelheid clenbuterol gevonden is. We konden echter niet uitsluiten dat de stof via besmet vlees in het lichaam is gekomen. Als de gevonden hoeveelheid clenbuterol mogelijk duidt op besmet vlees en geen indicatie geeft van direct gebruik, accepteren wij het als het niet als een positieve dopingtest gemeld wordt."

Seppelt komt vervolgens op de proppen met een getuige, waarvan men zich overigens af kan vragen hoe betrouwbaar hij is. Angel Heredia is een Mexicaan die jarenlang doping verkocht aan vooral sprinters uit het Carribisch gebied, waaronder Jamaicanen. "De Jamaicaanse coaches vroegen mij geregeld naar de werking van clenbuterol. Ik ben er honderd procent zeker van dat Jamaicanen dit middel als doping gebruikt hebben", beweet Heredia. 

Vooralsnog lijkt het erop dat Seppelt en zijn team bepaald geen waterdichte zaak in handen hebben. De mogelijkheid van besmet vlees is wel degelijk een serieuze optie en dus valt het voorlopig het beste als volgt samen te vatten: er is genoeg om mensen wantrouwig te maken jegens de Jamaicanen, maar bij lange na niet genoeg om daadwerkelijk actie te ondernemen tegen de sprinters. Een lastige zaak dus, en het wachten is op een reactie van Jamaicaanse kant.