Assange mag mogelijk in ambassade blijven

WikiLeaks-baas Julian Assange mag hopen dat hij langer in de ambassade van Ecuador in Londen mag blijven. De rechtse presidentskandidaat Guillermo Lasso wilde Assange binnen een maand uit het gebouw zetten, maar hij heeft de verkiezingen zondag waarschijnlijk verloren. De linkse kandidaat Lenin Moreno, een bondgenoot van de huidige president van Ecuador, staat op winst.

Assange stuurde Lasso een boodschap toen diens nederlaag zeker leek. "Ik nodig Lasso uit om Ecuador binnen een maand te verlaten, met of zonder zijn miljoenen in belastingparadijzen", schreef Assange op Twitter.

Moreno wil als president Assange onderdak blijven bieden, maar hij wil niet dat WikiLeaks "zich bemoeit met de politiek van landen die met Ecuador bevriend zijn".

Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij wil voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Dat land wil hem vervolgen voor verkrachting, maar Assange denkt dat hij uiteindelijk in de Verenigde Staten zal belanden. Daar dreigt een zware straf, omdat hij veel geheime documenten heeft onthuld.

Assange mag mogelijk in ambassade blijven
Assange mag mogelijk in ambassade blijven (Foto: BuzzT)