Historische nederlaag Canadese ijshockeysters op WK

De Canadese damesijshockeyploeg kent een ronduit belabberde start van het wereldkampioenschap in de VS. In de eerste groepswedstrijd was het thuisland met 2-0 te sterk, maar in de tweede wedstrijd volgde een veel meer verrassende nederlaag.

Finland was na een zenuwslopende wedstrijd te sterk voor de Canadese ploeg, dankzij een goal van de pas 19-jarige Ronja Savolainen in de laatste minuten van het duel. Leeftijdsgenote Sanni Hakala en de zelfs pas 17-jarige Petra Nieminen scoorden ook namens Finland, dat daarmee aantoont dat de zege wellicht niet eenmalig is.

Dat de Canadese ploeg van Finland verloor is bijzonder. Sterker nog, op WK's en Olympische Spelen had Canada zelfs nog helemaal nooit verloren van een ander land dan de VS, tegen wie het tot nu toe elke WK-finale speelde. Na 81 winstpartijen tegen landen buiten de VS heeft Finland een einde gemaakt aan de indrukwekkende reeks van Canada. 

"Canada heeft een volledig professioneel team, terwijl de meesten van ons overdag gewoon een 'normale' baan hebben. Toch speelden we op het niveau van Canada, wat ontzettend knap is!", aldus keeper Noora Räty trots. Finland staat maandagavond tegenover de Verenigde Staten. 

Door de nederlaag kan Canada niet beter dan derde eindigen in de groep van vier. Dat betekent niet dat ze uitgeschakeld zijn, want alle vier landen in groep A gaan sowieso door: de eerste twee gaan direct naar de halve finales, de nummers drie en vier spelen in de kwartfinales tegen de eerste twee landen in groep B.