31-jarige amazone sterft tijdens wedstrijd

Zondagmiddag is de 31-jarige amazone Jelle Mentens uit Lummen (België) tijdens een eventingwedstrijd - een combinatie tussen cross-country, springen en dressuuur - in Vechmaal (Heers) van haar paard gevallen. Ze kwam hierbij op haar hoofd terecht. Er werd bijna twee uur lang geprobeerd om haar te reanimeren, maar de hulp mocht niet baten, ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. 

De Landelijke Rijsportvereniging maakte het nieuws vanmiddag op Facebook bekend. "Jelle is een ervaren amazone, die al sinds haar zevende jaar met pony’s en paarden rijdt en ook al vele jaren deelneemt aan eventingwedstrijden. Ze werd daarbij ook heel intensief begeleid door haar vader, die eveneens een ervaren eventingruiter is. Jelle kwam na een weigering van haar tienjarige merrie Ganthe, in de cross-country van de Beginnelingenreeks, bijzonder ongelukkig ten val op haar hoofd, bij een eenvoudig oplopende hindernis omstreeks 12.00 uur. Daarbij zijn verschillende interne letsels ontstaan. De hulpdiensten inclusief twee spoedartsen en de MUG waren onmiddellijk ter plaatse, hebben meer dan anderhalf uur gereanimeerd, maar helaas kon hulp niet meer baten.

Uit respect voor de familie en vrienden van Mentens werd de wedstijd niet meer hervat na het ongeval. De LRV liet weten dat er alles was gedaan om de veiligheid van de ruiters te garanderen, en dat er niets mis was met de veiligheidsvoorschriften.