Nederlandse winnaar in Boat Race Londen

De jaarlijkse Boat Race in Londen heeft voor het eerst sinds 2009 weer een Nederlander in de winnende boot mogen verwelkomen. Het was alweer de 163e wedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford.

Cambridge kende een lastige start en nadat de twee boten met elkaar in de clinch kwamen werd de leiding overgenomen door Oxford. Daar zat Olivier Siegelaar in de boot, die vorig jaar olympisch brons veroverde in de Holland Acht. Cambridge bleef constant in de buurt, maar een echte comeback zat er geen moment serieus in en dus pakte Oxford de titel terug.

Door de zege komt Oxford bijna weer op gelijke hoogte: het staat inmiddels 80-82. Nou zal de oplettende lezer zich wellicht afvragen "Maar 80 + 82, dat is toch 162 en geen 163?" Dat is absoluut correct, maar in 1877 kon geen winnaar aangewezen worden bij de 34e editie van de Boat Race.

Siegelaar is de derde Nederlander die de Boat Race wint. Gerritjan Eggenkamp won in de boot van Oxford in 2002, Sjoerd Hamburger deed dat in 2009. Na die twee en Roel Haan en Jasper Holst was Siegelaar de vijfde Nederlander die in de wedstrijd in actie is gekomen.