Maak een backup op wereld backupdag

Veel mensen onderschatten de impact van verloren bestanden, in ieder geval tot het ze een keer gebeurt. Vandaar dat nog steeds veel mensen geen backups maken van hun belangrijke bestanden zoals persoonlijke foto's en video's, rekeningen en facturen en andere belangrijke bestanden. En als dan de harddisk het begeeft, een virus de toegang blokkeert of de computer wordt gestolen is de ellende niet te overzien.

Vandaar ook dat het maken van een backup een belangrijk iets is, dat in veel gevallen volautomatisch gedaan kan worden.

Zo maakt ondergetekende backups van alle belangrijke data, mailtjes, foto's en video's. Op meerdere plekken. De basis staat op 2 4TB schijven in RAID0 in mijn eigen pc. Daarvan wordt een backup gemaakt op een tweede 8TB schijf, ook in mijn eigen pc en er gaat een kopie van alles naar mijn hoofdNAS. Dat gebeurt automatisch. Voer ik een wijziging door dan gaat dat direct naar 3 plekken. Daarnaast heb ik een backup-NAS op een andere verdieping. Elke nacht wordt de hoofdNAS daarnaartoe gebackupped.

Foto's en video's gaan daarnaast ook nog vanzelf naar een externe 8TB harddisk die automatisch synced bij aansluiten. Op die manier kan ik onderweg foto's toevoegen of bewerken en zodra ik thuis kom wordt de schijf gesynchroniseerd met mijn schijven en backups. Uiteraard bewaar ik de wijzigingen online ook op de laptop, zodat ook daarvan onderweg al een backup is. Bij kleine hoeveelheden bestanden synchroniseer ik op afstand met mijn NAS thuis. Momenteel kijk ik nog naar een derde NAS die ik bij familie kan plaatsen zodat daar een off-site backup naartoe geschreven kan worden. Dat zou dan nog bescherming geven tegen zaken als brand.

Waarom zo panisch? Omdat ik ooit 3 jaar aan foto's kwijt was geraakt omdat ik géén backup had. Ik heb toen veel foto's nog duurbetaald terug kunnen krijgen door een recoverybedrijf, maar lang niet alles. Kortom, voorkom dataverlies. Je foto's zijn belangrijker dan je denkt en dat besef je je vaak pas als je ze kwijt bent.

En hoewel je een backup op een usb-stickje of dvd-rom kunt maken zijn dat wel vormen van opslag die qua betrouwbaarheid te wensen overlaten. Een goedkope cloudoplossing kan dan ook uitkomst bieden. Hoewel ook voor minder betrouwbare backups geldt; beter iets dan niets!

Op de site van WorldBackupDay.com lees je alles over het maken van backups. Happy backup-day!

World Backup Day
World Backup Day