Topambtenaren: niet bezuinigen op ambtenaren

De partijen die uiteindelijk een regering vormen, moeten in het regeerakkoord doelen stellen, maar de uitwerking ervan niet tot in details uitwerken. Daarvoor pleiten de topambtenaren van de ministeries donderdag in een brief aan informateur Edith Schippers. Ook vinden de secretarissen-generaal (SG's) dat er niet nog meer op de overheid moet worden bezuinigd. 

De SG's stellen dat er de afgelopen jaren al veel is bezuinigd op de overheid. Nog meer snijden maakt het moeilijker om doelen uit het regeerakkoord te bereiken. Mochten er toch meer bezuinigingen komen, dan hopen de SG's de ruimte te krijgen om deze in te vullen.

Volgens de SG's is het realiseren van doelen uit een regeerakkoord vaak lastiger dan gedacht, en ontstaan er vaak onvoorziene problemen. Door niet alles tot in de puntjes uit te werken en vast te leggen denken de SG's "adequaat en wendbaar" te kunnen opereren. Met name de Balkenende-kabinetten werkten met bijzonder uitgebreide regeerakkoorden van vaak honderden pagina's. Dit bemoeilijkte niet alleen de controlerende taak van de Tweede Kamer, maar kennelijk ook de uitvoering in de praktijk.

Aangezien er ten minste vier partijen aan de onderhandelingstafel van Edith Schippers zitten, en ieder van de coalitiepartners zijn standpunten zal willen herkennen in de regeringsverklaring, ligt het toch in de lijn der verwachting dat het een lijvig document zal worden.

Topambtenaren: laat ruimte in regeerakkoord
Topambtenaren: laat ruimte in regeerakkoord (Foto: ANP)