ProRail gaat zelfrijdende treinen testen

De eerste zelfrijdende trein op het Nederlandse spoor gaat mogelijk nog dit jaar rijden. ProRail treft voorbereidingen voor testen met geautomatiseerde treinen. Het is de bedoeling dat de proef eind dit jaar begint, bevestigde een woordvoerder van de spoorbeheerder donderdag berichtgeving in De Telegraaf.

Waar de test zal plaatsvinden staat nog niet vast. "Maar de provincie Groningen heeft bijvoorbeeld expliciet aangegeven hier belangstelling voor te hebben", zegt de woordvoerder. De testritten zullen sowieso op een veilige en gecontroleerde manier worden gereden, benadrukt hij. Dat betekent onder meer dat mensen aanwezig zijn om in te grijpen.

Met de proef wil ProRail samen met de vervoerders op het spoor eerst vooral kennis opdoen. "We willen kijken wat het oplevert, onder meer op het gebied van veiligheid en de frequentie waarmee de treinen rijden", aldus de woordvoerder.

Helemaal nieuw is de techniek niet. In diverse landen rijden bijvoorbeeld al geautomatiseerde metro's. En in België was er vorig jaar al een experiment met een zelfrijdende trein

ProRail gaat zelfrijdende treinen testen
ProRail gaat zelfrijdende treinen testen (Foto: ANP)