Ook tweede Turkse moet olympisch goud inleveren

De Turkse atlete Gamze Bulut moet 'haar' gouden olympische medaille van de Spelen van Londen weer inleveren. Bulut kwam in 2012 op de 1500 meter als tweede over de finish, achter landgenote Asli Cakir Alptekin.

De kampioene moest haar gouden plak in 2015 wegens dopinggebruik - niet de eerste keer in haar carrière - inleveren na een lange juridische strijd. Dat goud ging vervolgens naar Bulut, die net als Alptekin in 2012 al met de nodige argwaan bekeken werd.

Vorig jaar kwam dan ook rond Bulut een zaak naar boven en inmiddels heeft wereldatletiekbond IAAF bekendgemaakt dat ze voor vier jaar geschorst is, tot en met mei 2020. Al haar resultaten vanaf 2011 worden geschrapt: goud op het EK van 2012 - na diskwalificatie van Alptekin - en goud op de Spelen van datzelfde jaar, wederom na diskwalificatie van Alptekin. Ook het goud op het EK onder 23 van 2013 is Bulut kwijt.

Onder de noemer 'drie keer is scheepsrecht' gaan we het op de olympische 1500 meter van 2012 proberen met een nieuwe kampioene: de geboren Ethiopische Maryam Yusuf Jamal, uitkomend voor Bahrein, mag zich na het afronden van de formaliteiten olympisch kampioene noemen. Ze was al de eerste Bahreinse sporter ooit die een medaille won op de Spelen, waarna ze de eerste ooit werd die zilver pakte en binnenkort is ze de eerste olympisch kampioene ooit uit het land. 

Twee andere dopingzondaars kunnen net als Jamal - die zelf overigens nooit in opspraak is geweest - ook aan het feest. Tatyana Tomashova kwam als vierde over de finish, maar krijgt nu zilver. De Russische kreeg rond de Spelen van 2008 een tweejarige dopingschorsing aan haar broek. De vorig jaar geschorste Zweedse Abeba Aregawi, wereldkampioene van 2013, krijgt het olympisch brons van 2012. 

We kijken ook nog even naar de 1500 meter op het EK van 2012 in Helsinki en ook daar worden we niet vrolijk van. Alptekin won, maar werd uit de uitslag geschrapt. Bulut werd tweede, maar zijn we nu ook kwijt. De Oekraïnse Anna Mishchenko moest haar bronzen medaille eerder al inleveren en de vierde plek van de Russische Ekaterina Gorbunova gaat ook niet door. Veterane Nuria Fernandez uit Spanje, zelf ooit ook eens genoemd maar niet schuldig bevonden in een dopingzaak, 'verdedigt' zo bijna vijf jaar na dato alsnog haar Europese titel van 2010.