Van Gaal ziet bestuursrol bij KNVB wel zitten

Louis van Gaal lijkt een bestuursrol binnen de KNVB te overwegen. De 65-jarige oefenmeester wordt veelvuldig genoemd als kandidaat om de ontslagen Danny Blind als bondscoach te vervangen, maar in plaats daarvan zou hij hogerop in de voetbalbond een belangrijke functie kunnen gaan bekleden, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Van Gaal is vanavond in de Amsterdam ArenA aanwezig tijdens de oefeninterland van Oranje tegen Italië. Daar heeft hij met KNVB-directeur Jean Paul Decossaux kunnen spreken over het maken van een afspraak om te praten over een nieuwe baan.

Binnen de KNVB gaat momenteel het organisatiemodel op de schop en de eerste stap hiervoor is vorige week gezet. De bedoeling is dat het bondsbestuur vervangen wordt door een raad van commissarissen die bestaat uit zes personen. Vier ervan dienen onafhankelijk te zijn en de overige twee worden geleverd door het betaald voetbal en de amateurtak. Hieronder komt een uitvoerend bestuur met een voorzitter en twee bestuurders die respectievelijk het betaald voetbal en het amateurvoetbal onder hun hoede krijgen. Dit najaar volgen de stappen twee, drie en vier in dit proces.

Voor Van Gaal is mogelijk de functie van bestuursvoorzitter weggelegd. Deze hoogste functie bestaat nog niet, waardoor een benoeming pas in het najaar plaats zou kunnen vinden. In deze functie zou Van Gaal aan alle touwtjes kunnen trekken, waaronder aan die van technisch directeur Hans van Breukelen. Zijn functie lijkt in het nieuwe model overbodig te zijn.

Onduidelijk is of de nieuwe bondcoach al voor die tijd benoemd zal worden of niet. Van de belangrijkste kandidaten hebben Ronald Koeman en Frank de Boer in ieder geval al laten weten geen trek te hebben in de functie.