Gilbert wint eerste rit Driedaagse De Panne-Koksijde

De eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde is gewonnen door Philippe Gilbert. De Belgisch kampioen van Quick-Step Floors kwam solo aan, na een etappe van 205 kilometer. Luke Durbridge van Orica-Scott werd tweede op zeventien seconden van de Belg. Gilbert is ook de eerste leider.

Door het hoge tempo in de beginfase, kwam pas na 65 kilometer de vlucht van de dag tot stand. De kopgroep bestond uit Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept), Aviv Yechezkel (Israel Cycling Academy), Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Jimmy Duquennoy, (WB Veranclassic Aqua Protect) Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal) en Matthias Vandewalle (Tarteletto-Isorex). De zeven zou een maximale voorsprong van één minuut op het peloton krijgen.

Op tachtig kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen. Op de tweede beklimming van de Berendries koos Jasper De Buyst voor de aanval. De Belg van Lotto Soudal kreeg onder meer Dries Devenyns en Alexander Edmondson mee. Gilbert had de eerste slag gemist maar maakte op de eerste beklimming van de Muur van Geraardsbergen wel de sprong naar voor. Hij kreeg Durbridge met zich mee.

Alexander Kristoff, Filippo Pozzato en Sacha Modolo konden niet mee op de Muur van Geraardsbergen en moesten in de achtervolging. Ze leken terug te komen, maar mede door het werk voorin van Devenyns en Edmondson behield de kopgroep toch zijn voorsprong. Op de laatste beklimming van de Muur plaatste Gilbert zijn versnelling. Durbridge kon het langst volgen, maar op het steilste stuk moest de Australiër van Orica-Scott toch de Belg laten gaan.

In de laatste tien kilometer hield Gilbert zijn voorsprong vast op Durbridge. Op de finish was het verschil tussen de Belg en de Australiër zeventien seconden. Simone Consonni werd derde op 34 seconde van de winnaar. De Belgisch kampioen is ook de eerste leider in de Driedaagse De Panne-Koksijde.