Kijkcijferrecords voor Chinees voetbalteam

China en voetbal, het staat vooral de laatste paar jaar synoniem voor gigantische transferbedragen. Men wil de top van de voetbalwereld bereiken en doet dat met vele voetbalscholen, vaak geleid door Europeanen, en het halen van soms uitgerangeerde topspelers naar de Chinese Super League.

In tegenstelling tot andere landen waar voetballers voor enorme zakken geld naartoe gaan, is er in China echter ook alsmaar meer publieke belangstelling en lijkt het offensief effect te hebben. De stadions, waar tienduizenden mensen in kunnen, zitten vaak voor een groot deel vol en ook de kijkcijfers op TV worden alsmaar beter.

Zo was er vorige week de WK-kwalificatiewedstrijd tussen China en Zuid-Korea, waar de Chinezen een verrassende overwinning boekten. Meer dan zeventig miljoen kijkers schakelden naar staatsomroep CCTV om de wedstrijd, of in elk geval een deel daarvan, te bekijken. Voor een land met zo belachelijk veel inwoners als China lijkt dat misschien geen opvallend groot aantal, maar om het in perspectief te zetten: geen enkele andere sport trok in het weliswaar nog jonge 2017 zoveel kijkers - terwijl bijvoorbeeld badminton en tafeltennis toch al een aantal grote evenementen gehad hebben.

De Chinese nationale ploeg staat woensdag in de WK-kwalificatie tegenover Iran. Dat zal vermoedelijk wat minder kijkers trekken dan aartsrivaal Zuid-Korea, maar nog een verrassende overwinning zou de ploeg terug op koers brengen richting het WK in Rusland, wat toch de eerste stap moet zijn naar de beloofde plek in de wereldtop rond 2030.