Tweede Kamer getroffen door ransomware

De ict-infrastructuur van de Tweede Kamer zou het slachtoffer zijn geworden van ransomware, zo melden onze vrienden van Tweakers.net op basis van een woordvoerder van de Tweede Kamer. Er zouden 'passende maatregelen' zijn genomen. De woordvoerder wil 'vanwege de veiligheid' geen details vrijgeven over zowel de ransomware als de genomen maatregelen.

Maandagmiddag rond vier uur begon de aanval, geïnitieerd door een bijlage in de mail, en lukte het de ransomware om een niet nader genoemde hoeveelheid bestanden te versleutelen. De ict-afdeling blokkeerde hierop de mail en adviseerde medewerkers de bijlage niet te openen. Hierna zijn backups teruggezet.

Eerder vanmorgen was de verstoring grotendeels verholpen. Wel is de kans dat kamerleden bestanden zijn kwijtgeraakt groot.

D66-kamerlid Kees Verhoeven maakte vanmorgen bekend dat er sprake was van een besmetting door ransomware. "Heel vervelend, maar hopelijk komt er nu eindelijk meer bewustzijn".

Ransomware is een vorm van malware die de gebruiker uit zijn eigen bestanden blokkeert. Dit gebeurt vrijwel altijd door sterke versleuteling waarbij de gebruiker - meestal via bitcoin - een vooraf bepaald bedrag over dient te maken om de bestanden weer te ontsleutelen.

Nieuwe versie ransomware is 'onkraakbaar' (Foto: ANP)