Van Avermaet ook de beste in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De olympisch kampioen van BMC was in de sprint te sterk voor zijn medevluchter Jens Keukeleire. Peter Sagan werd derde op zeven seconde van de winnaar. Niki Terpstra was met een vierde plaats de beste Nederlander.

Na twintig kilometer was de vlucht van de dag vertrokken met daarbij twee Nederlanders: lmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy). Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) sprongen ook mee in de vlucht. De maximale voorsprong zou iets meer dan acht minuten.

Na zeventig kilometer ontstonden al de eerste waaiers in het peloton, maar niet veel later zakte het tempo en kwamen de groepen weer bij elkaar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg lieten de grote namen zich van voren zien, maar niemand plaatste een versnelling.

Het peloton stevende af op de befaamde Plugstreets drie nieuwe zones onverharde wegen. Daar koos Zdenek Stybar voor de aanval, waar Arnaud Démare en Alexander Kristoff lek reden. De renner Quick Step Floors kreeg Yves Lampaert, Edward Theuns en Guillaume van Keirsbulck met zich mee. BMC zou na de Plugstreets het gat dicht rijden op het viertal.

Op de tweede beklimming van de Kemmelberg versnelde Van Avermaet. Sagan en John Degenkolb konden snel aansluiten bij de olympisch kampioen. In de afdaling kwamen ook nog Niki Terpstra en Stybar samen met Edvald Boasson Hagen aansluiten. Later zouden ook nog een groepje met Naesen, Matthews, Keukeleire, Trentin, Colbrelli, Thwaites, Bettiol en Kragh Andersen erbij komen.

De samenwerking was niet goed in de voorste groep. Met nog twintig kilometer versnelde Keukeleire. De Belg van Orica-Scott kreeg Van Avermaet, Sagan, Terpstra en Kragh Andersen met zich mee. Naesen probeerde nog de oversteek te maken, maar de renner van AG2R La Mondiale kwam enkele meters te kort.

Ook in de nieuwe kopgroep was de samenwerking niet goed. Op zestien kilometer wou Terpstra niet meer overnemen, waarna Sagan het gat liet vallen. Terpstra en Kragh Andersen namen niet over van Sagan, waardoor Van Avermaet en Keukeleire wegreden bij het drietal. Toen de wereldkampioen dan toch het gat wilde dichten sprong de Nederlander op zijn wiel.

Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar in de laatste tien kilometer vinden, maar dichter dan zeven seconden wisten ze niet te komen. In de sprint was Van Avermaet net iets sneller dan Keukeleire. Voor de olympisch kampioen is dit zijn tweede overwinning in drie dagen.