Impey de snelste in Catalonië, Froome verliest minuten

Daryl Impey heeft de zesde etappe van de Ronde van Catalonië. De Zuid-Afrikaan van Orica-Scott won de sprint van een uitgedund peloton voor Alejandro Valverde en Arthur Vichot. Chris Froome liet zich verrassen in de afdaling van een klim en verloor 26 minuten.

Meteen na de start van de zesde etappe moest er al geklommen worden. Het tempo lag erg hoog en in de afdaling van de Alt de Bot brak het peloton in meerdere stukken. De meeste favorieten zaten mee in de eerste groep van 53 renners, maar de Sky-kopmannen Froome, Geraint Thomas en BMC renner Samuel Samuel Sanchez waren niet mee in de eerste groep. Bauke Mollema zat ook in de groep van drievoudig Tour-winnaar en zou later opgeven.

De voorsprong tussen het eerste peloton en het tweede peloton was al snel twee minuten. Halverwege de etappe zag de groep van Froome het nutteloze van het achtervolgingswerk in en gaf hij zich gewonnen. Doordat de groep van Froome op meer dan 26 minuten zou eindigen van de winnaar, steeg Steven Kruijswijk naar de zevende plek in het algemeen klassement.

Op vijftig kilometer van de streep koos Alberto Contador de aanval op de Alt de la Musara van eerste categorie. De Spanjaard kreeg geen ruimte van Movistar Een groep van 33 renners kwam vervolgens over de top van de beklimming van eerste categorie.

In de afdaling van de Alt de la Musara gingen Alessandro De Marchi en Dario Cataldo in de aanval. De twee Italianen leken het te gaan halen, maar werden in de laatste meters voorbij gesprint door de achtervolgende groep. Impey was de snelste voor Valverde en Vichot. In het algemeen klassement heeft Valverde nu 53 seconde voorsprong op Contador.