Trump: laat Obamacare maar instorten

De Amerikaanse president Donald Trump meent dat Obamacare, het door zijn voorganger Barack Obama ingevoerde zorgverzekeringsstelsel, in elkaar aan het storten is. Nu zijn voorstel voor een nieuwe zorgwet op onvoldoende steun kan rekenen, gaat Trump rustig kijken hoe dat gebeurt. Dat zei hij vrijdag tegen nieuwszender CNN. "Dan eindigen we in de toekomst met een zorgwet die pas echt goed is", aldus Trump.

Ondanks de Republikeinse meerderheid in zowel Congres als Senaat, weet Trump het sneuvelen van het voorstel vooral aan de Democraten. "Ze wilden ons geen enkele stem geven", klaagde hij. "De echte verliezers zijn Nancy Pelosi en Chuck Schumer, omdat zij verantwoordelijk zijn voor Obamacare", ging hij verder. Schumer en Pelosi zijn de belangrijkste leiders van de Democraten. Trump zei zich nu eerst te gaan richten op hervorming van het belastingstelsel.

Dichtbij
"We waren er dichtbij maar, maar kwamen uiteindelijk toch te kort", zei de Republikeinse voorzitter in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan na de tumultueus verlopen zitting.

De pleitbezorgers van de nieuwe wet hebben er volgens Ryan alles aan gedaan om voldoende steun te krijgen voor Trumps voorstel. Een teleurstellende afloop, aldus Ryan. De Republikeinen gaan volgens hem nu kijken wat er beter kan. Hij bezwoer dat dit niet het einde is van de Republikeinse pogingen om de zorg te hervormen.

Ryan hamerde er nog eens op dat Affordable Care Act, ingevoerd door Barack Obama, in zijn ogen een mislukking is. Maar, voegde hij er aan toe, voorlopig is er nog geen alternatief en blijft Obamacare gewoon van kracht.

Op de vraag of dit een teken is dat ook andere plannen mogelijk niet te realiseren zijn, zoals de nu aanstaande hervorming van het belastingstelsel en het aanpakken van de infrastructuur, antwoordde Ryan dat dat niet het geval is. Hij heeft daar naar eigen zeggen het volste vertrouwen in.

Trump: laat Obamacare maar ineenstorten
Trump: laat Obamacare maar instorten (Foto: ANP)