Ghana over levenslange schorsing scheids: "Omdat we zwart zijn?"

De Ghanese scheidsrechter Joseph Lamptey werd eerder deze week voor het leven geschorst door wereldvoetbalbond FIFA. Vorig jaar gaf hij Zuid-Afrika een penalty in de WK-kwalificatiewedstrijd met Senegal, omdat hij een bal op de knie van een Senegalees als hands beoordeelde. In 2010 werd Lamptey al eens een half jaar geschorst vanwege een nogal dubieuze beslissing.

De Ghanese voetbalbond is niet blij met de schorsing. De voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de nationale bond, Eddie Doku, zet zijn vraagtekens bij de 'dubbele' schorsing - Lamptey werd voor hetzelfde incident immers al drie maanden geschorst door de Afrikaanse voetbalbond CAF.

"Ik heb het bericht van FIFA gelezen en nadat ik het goed bekeken heb denk ik dat ik niet bepaald blij ben met de situatie", aldus Doku op de Ghanese radio. "Ik ben vooral niet blij met de beslissing van FIFA om Lamptey levenslang te schorsen. Ik ben geen advocaat, maar ik weet wel dat je iemand niet twee keer kunt straffen voor één actie, en hij heeft al een straf van CAF gehad."

Doku lijkt furieus en haalt er zelfs compleet andere redenen bij. "Waarom nu dan ineens een levenslange schorsing van FIFA? Omdat we zwart zijn? We hebben slechtere acties van scheidsrechters gezien in Europese competities en competities van de FIFA, maar die kregen geen levenslange schorsing. Dit klopt niet."

Ook Lamptey's collega Daniel Laryea is het niet eens met de schorsing. "De sport zit vol met maffia. De Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Daniel Bennet nam eenzelfde beslissing en daar is niks over gezegd. Sterker nog, die mag waarschijnlijk naar het WK volgend jaar. Lamptey haalde bij zijn beslissing de kleuren door elkaar en hij had het geluk niet aan zijn zijde. Nu heeft hij een levenslange schorsing omdat men ook naar eerdere fouten kijkt en dat vind ik niet eerlijk."