Valverde neemt revanche in Catalonië

Een dag na de afgenomen zege en de tijdstraf heeft Alejandro Valverde zijn zege te pakken. In de eerste bergrit van de Ronde van Catalonië was hij bovenop La Molina sneller dan Daniel Martin en Adam Yates. Tejay van Garderen neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Ben Hermans.

Vandaag in Catalonië kregen de renners drie beklimmingen van eerste categorie voorgeschoteld. Pas na 66 kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners: Natnael Berhane (Dimension Data),Gianluca Brambilla en Pieter Serry (Quick-Step Floors) Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) en Diego Rubio (Caja Rural-RGA). Brambilla liet zich al snel inlopen en met vier reed de vlucht van de dag een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar.

Op de eerste klim van de dag, Alt de Toses, moest de Duitser Ackermann er voorin af. Sky en Trek-Segafredo hielden in het peloton hoog, waardoor klassementsleider Hermans op de tweede klim van eerste categorie moest lossen.

Ook de voorsprong van de kopgroep van ging snel naar beneden. Berhane ging op de slotklim er alleen vandoor, maar hij zou op acht kilometer gegrepen worden door het peloton, waar Trek-Segafredo het tempo bepaalde. De eerste aanval vanuit kwam op naam van Carlos Verona. De Spanjaard van Orica-Scott kreeg geen ruimte van het peloton. Op kop van het peloton nam Sky het tempo over van Trek-Segafredo.

Doordat de renners naar elkaar bleven kijken. Martin zette zijn eindsprint van ver in, maar in de laatste meters ging Valverde nog makkelijk over de renner van Quick-Step Floors. Adam Yates werd derde op drie seconden van de Spanjaard. Van Garderen kwam op de achtste plaats binnen in dezelfde tijd als Yates. De renner van BMC neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Ben Hermans.