'Dijsselbloem is racist, xenofoob en seksist'

Jeroen Dijsselbloem moet als eurogroepvoorzitter opstappen. Dat eist de premier van Portugal, Antonio Costa, woensdag. Hij zegt dat de (demissionair) minister van Financiën een "racist, xenofoob en seksist" is.

De woede van Costa richt zich op een opmerking van Dijsselbloem dit weekend die ook in andere landen in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat is geschoten. Dijsselbloem zegt in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat "ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') kan uitgeven om daarna om hulp te vragen".

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaaldemocratische fractie werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. "Zijn woorden worden verkeerd geïnterpreteerd", aldus zijn woordvoerder woensdag. "Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau."

Diep beledigd
Volgens de Portugese premier "wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden".

De rel komt op een moment dat Dijsselbloems toekomst als eurogroepvoorzitter onduidelijkheid oproept. Zijn termijn loopt officieel op 13 januari af. Zolang hij demissionair is kan hij de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, blijven voorzitten.

PvdA-fractie
De PvdA-fractie verwerpt bij monde van Kamerlid Henk Nijboer de felle Zuid-Europese kritiek op Dijsselbloem.

Volgens hem worden er door Zuid-Europese landen "wel heel grote woorden" gebruikt. Volgens Nijboer doet partijgenoot Dijsselbloem het al jaren uitstekend in zowel Nederland als Europa. Hij zou dan ook gewoon op zijn post moeten kunnen blijven.

'Nederlandse directheid'
Dijsselbloem zelf betreurt het dat aanstoot is genomen aan de opmerking. Hij wees op zijn "Nederlandse directheid", die niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat." Hij ziet zijn positie als voorzitter niet in geding.

Vooral uit Zuid-Europese landen, die financiële steun krijgen van de rijkere Noord-Europese landen, is de kritiek op Dijsselbloem fel en wordt zijn aftreden geëist.

Onfortuinlijk
De eurogroepvoorzitter vindt het heel onfortuinlijk dat de link is gelegd tussen Zuid- en Noord-Europa en zijn uitspraak dat solidariteit gepaard moet gaan met het nakomen van regels en afspraken. "Het is niet zo dat dat alleen voor het zuiden geldt, maar dat geldt voor alle landen."

Ook benadrukt hij dat zijn uitspraak niet op het verleden was gericht, maar vooral naar de toekomst. Als we de eurozone bijeen willen houden en versterken is het belangrijk dat iedereen zich aan de financiële spelregels houdt, aldus Dijsselbloem.

Premier Portugal eist vertrek Dijsselbloem
Premier Portugal eist vertrek Dijsselbloem (Foto: ANP)