'Publieke steun voor Olympische Spelen in Calgary'

Het is tegenwoordig een flinke uitdaging: een stad vinden waar men op publieke steun kan rekenen om de Olympische Spelen te organiseren. Mogelijk is er voor de Winterspelen van 2026 dan eindelijk zo'n stad gevonden en het is nog eens een stad met wintersportgeschiedenis ook.

Het Canadese Calgary is bezig om de mogelijkheden te onderzoeken om over negen jaar de Winterspelen te organiseren. Een aantal kranten hebben via de telefoon onderzocht hoe het met de mening van de bevolking van Calgary zit en 61 procent zegt een kandidatuur van hun stad te steunen. Met 28 procent was maar iets meer dan een kwart er tegen, terwijl 11 procent nog twijfelde. 

Bijna tweederde van de voorstanders noemde 'stedelijke trots' als motivatie voor het steunen van de Spelen, iets minder dan een vijfde noemde de entertainmentwaarde als belangrijke factor en een ruime tien procent koos voor de economische voordelen. Bij de tegenstanders gaf een kwart aan dat het komt door een simpel gebrek aan interesse voor de Spelen, vijf procent was er tegen 'omdat we toch geen kans hebben'. Met name bejaarden zijn niet zo happig op de Spelen, terwijl het jonge deel van de bevolking wel veel interesse heeft.

"Deze getallen verbazen me niet, zeker niet voor Calgary", aldus Quito Maggi, die het onderzoek deed. "De Spelen van 1988 in Calgary waren iets heel speciaals voor Canada en zeker voor de mensen van Calgary. Als je buiten de stad gaat kijken denk ik dat de meesten een kandidatuur zullen ondersteunen, want die trots is heel sterk hier."

Voor 2026 zijn er inmiddels al een aantal mogelijke kandidaten. In Innsbruck wordt gekeken om na 1964 en 1976 voor de derde keer de Winterspelen te organiseren, terwijl Stockholm zich na het terugtrekken voor 2022 mogelijk toch opnieuw kandidaat stelt. Het Zwitserse Sion lijkt mogelijk volgende maand definitieve goedkeuring te krijgen en het Finse Helsinki is samen met het Noorse Lillehammer aan het onderzoeken of een gezamenlijke kandidatuur mogelijk is. Turkije wil met Erzurum een poging wagen en vanuit Azië zijn er potentiële bids van Sapporo, gaststad van de Winterspelen van 1972, en Almaty, waar vorige maand nog de door deelnemers veelgeprezen Winteruniversiade gehouden werd.