Honkballers na thriller onderuit in halve finales WBC, blunder Profar

De Nederlandse honkbalploeg is uitgeschakeld in de halve finales van de World Baseball Classic, het meest prestigieuze internationale honkbaltoernooi ter wereld. In de halve eindstrijd was Puerto Rico na een ware thriller in Los Angeles te sterk voor de ploeg van Hensley Meulens: 4-3.

De eerste Nederlandse slagbeurt leverde dankzij een homerun van Wladimir Balentien twee punten op, maar dat hadden er minstens drie en eigenlijk zelfs vier moeten zijn. De poging van Andrelton Simmons om een honk te stelen mislukte, maar vooral Jurickson Profar ging op ongelooflijke wijze de fout in: hij liep juichend weg van het honk, waardoor zijn voet niet meer op het honk stond en werd door Yadier Molina uitgetikt.

De bizarre blunder van Profar (Bron: YouTube)

Startende pitcher Rick van der Hurk kreeg al gelijk problemen en nadat hij drie punten moest incasseren werd hij na twee innings vervangen door Jair Jurrjens. Nederland had moeite om aanvallend wat voor elkaar te krijgen, maar in de vijfde inning lukte het dan toch weer. Balentien sloeg zichzelf naar het tweede honk, waarna Shawn Zarraga hem met een tweehonkslag over de thuisplaat hielp: 3-3. De Nederlandse pitchers bleven het vervolgens goed doen en konden voorkomen dat Puerto Rico weer op voorsprong kwam, maar zelf scoorde Nederland ook niet.

Het zag er voor Nederland rooskleurig uit in de elfde inning - de tweede in de verlenging - waar Oranje alle honken bezet had. Een Puerto Ricaans dubbelspel maakte daar echter een einde aan. Pitcher Loek van Mil moest vervolgens toezien hoe Eddie Rosario de bal goed raakte en teamgenoot Carlos Correa over de thuisplaat hielp voor het beslissende punt: 4-3.

Het is de tweede keer op rij dat Puerto Rico de WBC-finale haalt. In 2013 verloren ze van de inmiddels uitgeschakelde Dominicaanse Republiek, woensdagavond staan ze tegenover de VS of Japan.