Cimolai pakt eerste rit in CataloniŽ na millimetersprint

De eerste etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Davide Cimolai. De Italiaan van FDJ was in de massasprint net te snel voor Nacer Bouhanni. Kristian Sbaragli van Dimension Data werd derde. Cimolai is ook de eerste leider in de Ronde van Catalonië.

In een pittige eerste rit met start en aankomst in Calella moest het peloton al meteen over twee hellingen van eerste categorie. Op achttien kilometer van het eind moest ook nog een klim van derde categorie worden beklommen.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van vier vluchters: Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Antonio Nibali ( Bahrain Merida Pro Cycling Team), Murilo Affonso en Magno Nazaret (beiden (Funvic/Brasil Pro Cycling). Het viertal zou een maximale voorsprong van drie minuten pakken op het peloton.

Op de klim van eerste categorie, probeerden enkele renners naar de kopgroep te rijden, waaronder Nederlanders Jetse Bol en Marco Minnaard. Bol wist vervolgens samen met de Fransman Axel Domont de leiding over te nemen. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan werd ook het tweetal teruggepakt, mede door het werk van Lotto Soudal.

Met nog vijf kilometer te gaan ging Cyril Gautier in de aanval, maar de Fransman van AG2R La Mondiale werd twee kilometer later weer ingelopen door het peloton. Peter Kennaugh probeerde het later ook nog, maar de poging van de Brit was ook niet succesvol.

In de massasprint ging Bouhanni vroeg aan. De Fransman van Cofidis leek op weg naar de overwinning, maar Cimolai kwam er in de laatste meters nog over. Voor Cimolai is dit zijn eerste overwinning van het seizoen en mag morgen ook starten in de leiderstrui.