May zegt EU-lidmaatschap volgende week op

De Britse premier Theresa May zal Brussel volgende week woensdag officieel informeren dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Dat heeft een woordvoerder van de premier maandag gezegd. May had al herhaaldelijk laten weten dat ze dat eind maart wilde doen, maar nu is dus ook een datum vastgesteld.

Het opzeggen van het lidmaatschap leidt volgens het Europese Verdrag van Lissabon (2009) tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. De brexit zou dan in twee jaar geregeld moeten worden. 'Brussel' heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.

Het Verenigd Koninkrijk heeft EU-voorzitter Donald Tusk inmiddels van het voornemen op de hoogte gesteld, aldus de Britse woordvoerder. De Europese Commissie zei maandag ,,klaar" te zijn voor de onderhandelingen.

Onderhandelingen
Tusk zal zo snel mogelijk na Mays officiële aanzegging in Brussel een speciale EU-top bijeen roepen, mogelijk op 6 april. De EU-leiders zullen daar het onderhandelingsmandaat bepalen waarmee Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU-landen, aan de slag mag.

De Britse koningin Elizabeth II had donderdag formeel ingestemd met de wet waarmee premier Theresa May de Europese Unie wil verlaten. Enkele dagen eerder was het Britse parlement definitief akkoord gegaan met de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50. Het was de laatste horde voor de wetgeving.

May zegt EU-lidmaatschap volgende week op
May zegt EU-lidmaatschap volgende week op (Foto: ANP)