Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland

Het is mogelijk dat Turkse ministers opnieuw naar Duitsland gaan voor bijeenkomsten over het Turkse referendum in april. Dit zei een woordvoerder van president Erdogan zondag tegen de Turkse tak van CNN. De spanningen tussen beide landen zijn al op de spits gedreven door eerdere bezoeken. Duitsland en Nederland hebben deze maand Turkse bewindslieden belet campagne te voeren voor het referendum. Dat heeft in Ankara tot tirades tegen de beide landen geleid.

In Duitsland wonen naar schatting 1,4 miljoen Europeanen van Turkse komaf die stemrecht in Turkije hebben. In Nederland circa 245.000.

Erdogan wil de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. Het referendum van 16 april gaat over de invoering van een presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003, maar is sinds 2014 geen premier meer maar president. Dat is volgens de wet een ceremoniële functie. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premierschap vervalt dan.

Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland
Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland (Foto: ANP)