Kwiatkowski verslaat Sagan in Milaan-San Remo

Wielrenner Michal Kwiatkowski heeft het eerste 'monument' van het nieuwe wielerjaar op zijn naam geschreven. De Poolse oud-wereldkampioen versloeg regerend wereldkampioen Peter Sagan in de eindsprint van Milaan-San Remo.

Zoals te doen gebruikelijk in La Primavera - en vele andere koersen - trok een groep vluchters al vroeg ten strijde. De met name uit Italianen bestaande kopgroep reed zo'n 250 kilometer lang voor het peloton uit, maar de voorsprong werd nauwelijks groter dan een minuut of vier. De ploegen van sprinters als Arnaud Démare (FDJ) en Fernando Gaviria (Quick-Step) hielden de voorsprong goed in de gaten en zorgden uiteindelijk dat de koplopers weer gepakt werden.

De finale kwam pas laat op gang, maar werd uiteindelijk zeker de moeite van het kijken waard. Op de 5,5 kilometer lange Cipressa, de voorlaatste klim van de dag, probeerden Simon Geschke en Tom Dumoulin van Team Sunweb de boel op te schudden en dat lukte deels. Een aantal gevaarlijke renners moest lossen, waaronder Mark Cavendish. Dumoulin probeerde op de Poggio, de laatste klim, nog een forcing door te voeren, maar het leek niet zeer geslaagd te zijn. 

Vlak voor de top van de Poggio ging Sagan er vandoor, waarbij alleen Kwiatkowski en Julien Alaphilippe konden volgen. De twee stortten zich naar beneden richting de straten van San Remo, en zodra duidelijk was dat het peloton hen niet meer in zou lopen begonnen ze naar elkaar te kijken. Sagan ging van kop af aan en leek wat weg te lopen, maar in de slotmeters kwam Kwiatkowski er nog overheen, waardoor de Slowaak genoegen moest nemen met de tweede plek. 

De slotfase van Milaan-San Remo, met vanaf ongeveer 27:00 de laatste kilometer (Bron: YouTube)