Mali uitgesloten van internationaal voetbal

Het nationale voetbalelftal van Mali mag voorlopig niet meer uitkomen in internationale wedstrijden. Wereldvoetbalbond FIFA heeft het West-Afrikaanse land geschorst vanwege bemoeienis van de overheid met de nationale voetbalbond FEMAFOOT.

De sportminister van Mali, Housseini Amion Guindo, besloot het gehele uitvoerend comité van FEMAFOOT te ontslaan en wees een tijdelijk vervangend comité aan. Dat gaat tegen de regels van de FIFA in, waarin staat dat nationale voetbalbonden zelfstandig gerund moeten worden, zonder bemoeienis van een regering. 

"De schorsing zal opgeheven worden zodra de beslissingen van de minister ongedaan gemaakt worden en het uitvoerend comité, inclusief president Boubacar Baba Diarra, weer op hun plek zitten", zo liet FIFA weten. De regel zorgt met name nog wel eens voor problemen in Afrikaanse landen, waar de voetbalbonden vaak sterk afhankelijk zijn van de sportministeries. 

Mali staat in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar vierde en laatste in een groep met Ivoorkust, Marokko en Gabon. Wel zijn er nog maar twee van de zes wedstrijden gespeeld en als de Malinezen de boel voor de volgende wedstrijd - in augustus tegen Marokko - weer op orde krijgen is er dus nog veel mogelijk.