'Russen weren van de Spelen is net als de Holocaust'

Een opvallende uitspraak verscheen deze week in Noorse media. Het vanwege het staatsdopingschandaal uitsluiten van alle Russische sporters van de Olympische Winterspelen van volgend jaar zou vergelijkbaar zijn met de Holocaust. Dat heeft een Rus gezegd...zo zou je wellicht denken. 

Het was echter niemand minder dan Gian-Franco Kasper, die de opvallende uitspraak deed. Kasper is een Zwitser en is president van de internationale skifederatie FIS. Hij is het er niet mee eens dat sporters van de Spelen geweerd moeten worden omdat er 'Rusland' in hun paspoort staat. "Dat is vergelijkbaar met wat meneer Hitler deed. Alle joden moesten dood, of ze nou daadwerkelijk iets gedaan hadden of niet", vertelde Kasper tegen het Noorse NRK

Hij had al snel door dat zijn uitspraak wellicht een tikkeltje ongelukkig gekozen was en bood direct excuses aan voor de 'ongepaste woordkeuze'. Kasper zei dat het uitmoorden van alle joden inderdaad wat extremer was dan het weren van sporters van een sportevenement, maar bleef wel bij zijn punt: het straffen van onschuldigen op basis van de daden van schuldigen is 'niet OK'. "Ik ben volledig tegen het schorsen of straffen van iemand vanwege zijn of haar paspoort", klonk het. 

Het inmiddels beruchte McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland heeft geleid tot veel schorsingen voor Russische sporters, waarvan er in totaal zo'n duizend bij het schandaal betrokken zouden zijn. Er gaan nog altijd stemmen op om Rusland volledig van de Spelen van volgend jaar te weren, zoals het Internationaal Paralympisch Comité de Russen vorig jaar al van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro uitsloot. 

Kasper heeft inmiddels ook publiekelijk zijn excuses aangeboden tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité.